Upoznaj mjesto Banki i okolicu

Smještaj

Check-in & Check-out

Broj gostiju

Garancija najbolje cijene

Kako doći do kamp Banki? Smjestili smo se u malom istarskom mjestu Banki u okolici mjesta Tinjan. Do nas ćeš najlakše doći koristeći izlaz Baderna s prometnica A8, a zatim nastavljaš državnom cestom D48 prema Tinjanu te skreneš kod ulaza za selo Butori. Iz Zagreba ti treba manje od 3 sata autom, ako krećeš iz Zadra, Splita ili Osijeka trebat će ti oko 4, odnosno 5 sati. Krećeš li iz Ljubljane ili Trsta, stići ćeš za manje od dva sata. Od aerodroma u Puli smo udaljeni 40 minuta, dok ćeš do aerodroma na Krku stići za malo više od sat vremena. Iako se nalazimo u malom istarskom mjestu, do nas stižeš nevjerojatno lako i poprilično brzo, a mi ti preporučamo cestu i doživljaj istarskog krajolika u vožnji autom ili kamperom.Content block

Kada trebam posjetiti kamp Banki? Ljeto je temperaturno najprivlačnije, ali je središnja Istra čarobna u svako doba godine. Ako si zaljubljenik u tople temperature, ljeto je idealno da odmoriš u zelenilu koje nudimo, a najbliže plaže su udaljene tek dvadesetak minuta autom. Ljubitelji aktivnog odmora brojne će pješačke i biciklističke staze najviše zapamtiti u proljeće i jesen kada će priroda pokazati svoje prave boje, dok zimi, kao i priroda koja je u zimskom snu, odmaramo i pripremamo se za nadolazeće godišnje doba, a kamp je zatvoren.

Što ću doživjeti u središnjoj Istri? Kamp Banki nalazi se u selu Banki nedaleko mjesta Tinjan koje je poznato po svojoj dugogodišnjoj tradiciji pravljenja domaćeg istarskog pršuta i suhomesnatih delicija. Ako odgovara tvojim prehrambenim navikama, preporučamo ti degustacijsku turu kod lokalnih pršutara, iskustvo je koje ćeš zasigurno zapamtiti. No osim gastronomskih delicija, Tinjan, odnosno čitava središnja Istra obiluje prekrasnim zaštićenim kulturnim dobrima, srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima i prirodnim ljepotama koje možeš istražiti na brojne načine. Impresivnu prirodu središnje Istre možeš iskusiti kroz adrenalinske doživljaje od kojih izdvajamo pazinski zip-line, let preko najpoznatije jame u središnjoj Istri.

Koji su gastronomski specijaliteti središnje Istre? U središnjoj Istri možeš kušati vrhunska jela pravljena od mesa boškarina, istarskog goveda. Nemoj propustiti:

  • maneštru, gustu juhu s mesom i sezonskim povrćem,
  • fuže ili pljukance s umakom od pravih tartufa,
  • domaću istarsku tjesteninu
  • te čripnju, istarsku peku.

Autohtoni specijaliteti prave se od zdravih namirnica od lokalnih proizvođača.Nemoj zaobići ni degustacije pršuta i suhomesnatih proizvoda, ukusnih sireva, maslinovog ulja, nagrađivanih vina, meda i mednih proizvoda. Ništa od ovog navedenog ne odgovara tvojim prehrambenim navikama? Ne brini, brojni proizvođači domaćih namirnica i vlasnici OPG-ova imaju velik izbor ekološki uzgojenog povrća i voća za svakoga.

Tinjan i okolica

Šarmantni Tinjan, nedaleko kampa Banki, možeš upoznati i istražiti u kratkoj, ali ugodnoj šetnji. Svoj izlet započni s vidikovca odakle se pruža impresivan pogled na Tinjansku dragu koja je dio 40 kilometara duge Limske drage, najduže svoje vrste u Hrvatskoj. U starogradskoj jezgri Tinjana dominira očuvana crkva Sv. Šimuna i Jude Tadeja, a u neposrednoj blizini možeš posjetiti Zavičajnu zbirku Enriko Depiera, koja čuva na tisuće značajnih predmeta tinjanske prošlosti.

Svoj obilazak začini degustacijskom turom kod nekog od lokalnih vinara, pršutara ili sirara, ali svoj dolazak obavezno prethodno najavi vlasnicima koji će te gostoljubivo dočekati i provesti kroz doživljaj.

Kako upoznati prirodu Tinjana i okolice? Ljubitelji pješačenja mogu istražiti brojne kvalitetno označene pješačke i biciklističke staze koje će otkriti posebnosti ovog kraja: fenomen istarskog suhozida i tinjanske lokve. Nedaleko Tinjana posjeti nezaobilaznu Kringu, mjesto poznato po legendama istarskog vampira Jure Granda kojemu je posvećena pješačka staza. Pravi obiteljski dan pun avanture možeš provesti u Adrenalin parku Kringa u mjestu Kmačići!

Nismo odgovorili na tvoja pitanja? Rado ćemo! Postavi nam ih na sales@istrian-village-banki.hr a mi ćemo ti odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

hr