Istraži prirodne i kulturne atrakcije središnje Istre

Smještaj

Check-in & Check-out

Broj gostiju

Garancija najbolje cijene

Prirodne atrakcije središnje Istre

Šteta je propustiti ove prirodne ljepote koje su na našem poluotoku jedinstvene. Nećeš požaliti ako ih posjetiš.

Pazinska jama prizor je koji ćeš pamtiti, a brojne mogućnosti za doživljaj njene veličine ono su što je čine iznimno privlačnom za ljubitelje adrenalina. Jamu možeš upoznati pješačkom edukativnom stazom koja vodi kroz njen kanjon, vođenom speleološkom turom kroz njeno podzemlje ili nezaboravnim zip line letom. Njenoj veličanstvenosti možeš se diviti ispred kaštela, s mosta Vršić, ali najbolji pogled na nju puca s platoa motela Lovac. Kroz jamu protječe Pazinčica čiji je tok zaslužan za nastajanje Pazinskog i Zarečkog krova, slapova koji su, osim jame, jedinstveni primjeri kraškog terena karakterističnog u Istri. Ako posjetiš ove znamenitosti, možeš ih doživjeti na razne načine, ali najvažnije je imati na umu da su ovo zaštićena prirodna područja!

Tinjanska draga nastavak je Limske drage, najduže svoje vrste u Hrvatskoj. Njene vizure možeš promatrati s tinjanskog vidikovca, a možeš je istražiti pješačkim ili biciklističkim stazama.

Značajni krajobraz Pićan Gračišće smjestio se između dva utvrđena srednjovjekovna gradića, a prepoznatljiv je po svom razvedenom reljefu. Pješačkim stazama možeš upoznati ovaj brdovit kraj, a na putu ćeš naići na ostatke brojnih crkvica i veličanstveni slap Sopot.

Kanjon Vela draga podno Učke jedinstven je primjer geomorfoloških djelovanja o kojima možeš sve saznati na edukativnoj pješačkoj stazi koja prolazi kroz sam kanjon! Veliki špicasti tornjevi zaštitni su znak Vele drage, a nekima i omiljeno mjesto za slobodno penjanje!

Park prirode Učka nudi brojne planinarske staze svih težina, a koju ćeš odabrati ovisi o tvojim mogućnostima. Želiš li provesti obiteljski dan u prirodi, Učka je sjajan odabir. Najupornije planinare nagradit će veličanstveni pogled s vrha Vojak! Ako baš jako voliš planinarenje, onda moraš osvojiti i vrhove Ćićarije, susjedne brdovite visoravni.

Kulturne atrakcije središnje Istre

Upoznaj kulturu našeg kraja i zavidno nasljeđe koje godinama čuvamo u gradićima, muzejima i utvrdama.

Kašteli i utvrde u središnjoj Istri u prošlosti su obavljali važnu obrambenu funkciju, a danas su pretvoreni u poučne muzeje, vidikovce te imanja s vinarijama u kojima možeš uživati. Najstariji i najbolje očuvan je kaštel u Pazinu, dom Etnografskog muzeja Istre i Muzeja Grada Pazina čiji će ti muzejski sastavi približiti kulturu i način života u Istri nekada i danas.

Nekadašnja velebna izdanja kaštela i obrambenih utvrda danas služe kao sjajni vidikovci s kojih se možeš diviti prirodi koja ih okružuje. Najljepše ćeš poglede uloviti s kaštela u Boljunu te dva kaštela na području Cerovlja: Possert i Paz. Svoj posjet zaokruži i obližnjem dvorcu Belaj, baroknoj utvrdi s vinarijom.

Gradići na brežuljcima obilježje su središnje Istre koje se iznova ponavlja, ali će ti svaki ispričati svoju priču. Ne propusti šetnju kroz Draguć i Grimaldu te istraživanje Gračišća i Pićna.

Utvrđeni grad muzej Sveti Lovreč nedaleko Tinjana oduševit će te svojom očuvanom srednjovjekovnom gradskom ložom, kulom i popločenim trgom gdje se nalazi bazilika Sv. Martina s očuvanim freskama.

Zidno slikarstvo u Istri pravo je umjetničko bogatstvo raznih majstora koji su kroz godine oslikali i ukrasili brojne crkvene zidove liturgijskim motivima i alegorijskim scenama. Najpoznatiju fresku u Istri, Ples mrtvaca iz 1474., možeš uživo pogledati u crkvici Svete Marije na Škriljinah blizu mjesta Beram, uz prethodnu najavu.

Najbliže plaže

Brdovita Istra je čarobna, ali želiš pravi morski dan? Nema problema, do mora ćeš najbrže cestom do Poreča gdje se možeš kupati na brojnim uređenim gradskim plažama, a blizu su i obalna mjesta Červar i Funtana s uređenim plažama i uvalama.

Želiš li posjetiti ostale plaže u Istri, preporučamo ti da uživaš u ovima:

  • Plaža Gortanova uvala, Pula
  • Plaža Cuvi, Rovinj
  • Plaže Rt Kamenjak, Medulin
  • Plaža Girandella, Rabac
  • Plaža u Uvali Lone, Rovinj.

Impresivna zapadna obala Istre poznata je po svojoj razvedenosti i jedinstvenom izgledu. Istraži sve njene skrivene uvale, hridi i otočiće na jednodnevnom izletu brodicom. Za tebe možemo organizirati najam brodice sa ili bez pratnje skipera. Najam brodice možeš dogovoriti s našim osobljem na recepciji kampa.

Zanimaju te informacije o nekim drugim mjestima koje ovdje nismo naveli? Javi nam se na sales@istrian-village-banki.hr a mi ćemo ti pružiti odgovor u najkraćem mogućem roku.


hr